O nama

/O nama
O nama2020-06-17T19:58:51+02:00

Galerija Meandar

Foto by Nina Đurđević

Foto by Nina Đurđević (ninafotka.com)

Ljubav prema umjetnosti razvija se neopazice, od djetinjstva kroz zapažanje lijepih stvari i užitak u likovnom radu, tijekom školovanja upoznavanjem iznimnih ostvarenja te učenjem i spoznajom o njima, do života ispunjenog susretima s umjetnicima i drugim ljubiteljima umjetnosti. Tako je barem bilo u mome slučaju. No uvjerena sam kako god da ste vi bili privučeni umjetnosti i kada god da se je to dogodilo, to je i za vas bila i ostala karta bez povratka, karta u jednome smjeru, u smjeru sve produbljenijeg druženja s umjetnošću.

Profesija inženjerke OT konstruktorice i dizajnerice za koju sam se školovala na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu dodatno je oblikovala moj osjećaj za estetiku, odnosno, profilirala moj stav prema likovnosti i vizualnosti. Na to se je nadovezalo kolekcioniranje djela ponajviše – ali ne isključivo – hrvatske likovne produkcije, kako klasika moderne i suvremene umjetnosti, tako i recentnih autora. Samo kolekcioniranje doživljavam kao aktivan čin očuvanja kulturne baštine s dvojakim ciljem; osvještavanjem ljudi u pogledu njene osobite vrijednosti, ali i kao platformu za promicanje mladih, nadarenih likovnjaka.

U nastojanju da svaki segment bavljenja umjetničkim djelima bude odrađen lege artis, to jest, po pravilima struke, suradnju s našim vrsnim stručnjacima – povjesničarima umjetnosti, primjerice Nikolom Albaneže, te restauratorima među kojima napose želim istaknuti dr. sci. Denisa Vokića – smatram neizostavnim dijelom procesa kolekcioniranja. Zato nije slučajno da Galerija Meandar s djelima iz svoje zbirke sudjeluje na mnogim prestižnim, retrospektivnim izložbama čime se rado i s ponosom mogu pohvaliti.

Na ovoj stranici upoznat ćete zbirku koju predstavljamo javnosti, a pritom vašu pozornost želimo privući naročito na ostvarenja koja su (ili će tek biti) popraćena podrobnijim prikazima u kojima se promišljanja povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara izmjenjuju s restauratorskim analizama te zajedno dovode do utemeljenih zaključaka.

Ukoliko Vas bilo što zanima u svezi predstavljenih umjetnina, potičem vas da nam se obratite; rado ćemo Vam odgovoriti.

Vaša Liljana